Uczennice naszej szkoły z klasy 3e o profilu biologiczno-chemiczno-matematycznym: Maja Starostka i Paulina Żegleń wzięły udział w zawodach etapu okręgowego XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Zawody te odbyły się 2 grudnia 2022 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.
Głównym zadaniem Olimpiady Wiedzy o Żywieniu jest upowszechnianie wiedzy o żywieniu i żywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów tą tematyką. Zagadnieniem wiodącym tegorocznej olimpiady było: Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu.
Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu oraz wykonaniu zadania praktycznego w formie projektu z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia. Nasze uczennice wykazały się znakomitą wiedzą pomimo, że w programie nauczania liceum ogólnokształcącego brak jest przedmiotu praktycznej nauki zawodu związanego z żywieniem.
Mai i Paulinie gratulujemy!
Opiekunem uczniów była dr Katarzyna Grobarczyk-Piekło